Авио компанијата Емирејтс ќе отпушти 9000 вработени како резултат на кризата предизвикана од пандемијата на вирусот корона, објави нејзиниот претседател Тим Кларк.

Потсетувајќи се дека компанијата од Обединетите Арапски Емирати веќе отпушти десетина вработени, Кларк во интервју за Би-Би-Си изјави дека ќе мора да бидат отпуштени уште 15 отсто од работната сила од вкупно 60.000 луѓе што биле вработени во Емирејтс пред пандемијата.

Според Кларк, пред избувнувањето на пандемијата, неговата компанија била на пат да постигне една од најдобрите деловни години во својата историја, но сега работите се драстично различни, иако, како што истакнува овој Британец, Емирејтс не помина толку лошо во тековната криза како некои други авиокомпании.

ББС најави дека најмалку 700 од ​​4500 пилоти на Емирејтс оваа недела биле известени дека претставуваат технолошки вишок, што значи дека најмалку 1.200 пилоти останаа без работа од избувнувањето на пандемијата.


Напишете коментар