Вонземјанин бил убиен во близина на американска воена база во 1978 година, според поранешниот мајор на американското воено воздухопловство Џорџ Филер. Извештајот на пензионираниот воен офицер за наводниот инцидент е детално опишан во книгата Чуден занает: вистинска приказна за животот со НЛО од страна на службеник за разузнавање на воздухопловните сили!

Минатиот месец, Пентагон покрена работна група за откривање и анализа на случаи на неидентификувани летечки објекти и воздушни феномени. Министерот за одбрана Марк Еспер се состана со својот јапонски колега Тара Кон и двајцата, наводно, разговарале за истрагата за НЛО како нова област на соработка меѓу двете земји.

Книгата со сведоштво на мајорот за неговото искуство со НЛО е напишана од наградуваниот истражувачки репортер Џон Л. Гера. Гера го интервјуираше Филер, при што тој зборуваше за средбите на американското воено воздухопловство со НЛО во текот на четири години.

Филер рече дека на 18 јануари 1978 година се подготвувал за разузнавачка средба со неговите високи офицери кога видел постар водник кој бил блед, вознемирен и „со ококорени очи“.

Во Форд Дик беше застрелан вонземјанин, му рече вишиот главен наредник на Филер.

Дали беше вонземјанин од друга земја праша Филер.

Не, тој беше од вселената, вселенски вонземјанин, одговори главниот наредник.

Тогаш полицаецот му рекол на Филер дека НЛО-те започнале да „зујат како луди“ откако тие пукале во гостинот во вселената.

Според Филер, вонземјанинот бил застрелан од полицаец кој во близина на неговиот автомобил забележал „слабо и сиво-кафеаво суштество“. Полицаецот му рекол на вонземјанинот да застане и пукал во него откако суштеството го игнорирало барањето. Кога полицаец ја контактирал воздухопловната база Мекгваер, специјален тим за чистење пристигнал на местото и го однел телото на вонземјанинот во воздухопловната база Рајт Патерсон во Охајо.

Филер тврди дека поднел барање да разговара со сведоците и да види фотографии од инцидентот со цел да состави разузнавачки извештај, но тој не добил пристап.

Поранешниот мајор во авијацијата е член на невладина организација составена од поранешни воени експерти и астронаути, која ги повика американските власти да ги објават сите познати информации за средби со НЛО.

Во април, Пентагон објави три видеа на кои се гледа како американски пилоти го бркаат она што Министерството за одбрана го опиша како „необјаснети воздушни феномени“.