Движењето Самоопределување проценува дека не е во ред да се верува дека војната во Косово се засновала на древна омраза меѓу српскиот и албанскиот народ, а изјавата на американскиот претседател Доналд Трамп дека успеал да ги „запре масовните убиства што се случуваат меѓу Србија и Косово со децении“ е рехабилитација за воени злосторства во Косово.

Самоопределување верува дека таквиот пристап не воспоставува мир, туку шири замрзнат конфликт.

Мирот се воспоставува кога сторителите се казнуваат и разоружуваат и кога Соединетите држави ќе ја поддржуваат меѓународната правда и независност на Косово, како што тоа го правеле секогаш. Мирот се воспоставува кога Србија ќе го признае независно Косово и ќе се соочи со нејзиното минато, а не кога се рехабилитираат поранешните соработници на Милошевиќ кои извршиле агресија и геноцид – се наведува во објавата за Самоопределување на Фејсбук.

Ако војната на Косово имаше етнички карактер, односно ако етничката разлика предизвикаше конфликт, тогаш НАТО никогаш немаше да интервенира и немаше да го смета Милошевиќ за одговорен, тврди Самоопределување.

Самоопределување наведува дека оваа тема е разработена од историчарот Ноел Малком во книгата „Косово – кратка историја“ и додава дека таа книга е лектира читање на КФОР веќе две децении, односно американската армија стационирана на Косово и Метохија.

Самоопределување, исто така, смета дека книгата треба да ја читаат дипломати и советници, сè до претседателите кои се занимаваат со прашањето за Белград и Приштина.

Самоопределувањето понатаму наведува дека изјавата на Трамп доаѓа во време кога Србија има вооружена армија и најголем воен буџет на Западен Балкан и кога купува оружје од Запад, но исто така постојано купува и од Русија, и на крајот стана првата европска земја што купи оружја Кина

Од друга страна, според Самоопределување, Косово, за кое Западот, т.е. Соединетите држави и НАТО, се единствениот геополитички партнер, има минимална армија, нема тешко оружје или нема доволен буџет.

Самоопределување го покренува прашањето како сиромашно и разоружано Косово може да ја загрози Србија и проценува дека Србија е таа што го бара правото на Косово и дека нејзиното офанзивно оружје не е насочено кон далечни земји во светот, туку кон соседите, на прво место кон Косово.