Поранешниот командант на Генералштабот на ОВК Агим Чеку во понеделник треба да биде сослушан од Хашкото специјално обвинителство како осомничен.

Чеку на почетокот на септември за медиумите потврди дека бил повикан како осомничен и дека ќе одел во Хаг на 28 септември.

Според потерницата издадена од Србија, за воени злосторства на Косово и Метохија, тој досега беше триати уапсен и задржан на граничните премини – во Бугарија, Словенија, Унгарија, додека беше протеран од Колумбија, но тој никогаш не беше екстрадиран во Република Србија.

Во мај 1999 година, тој беше назначен за командант на таканаречениот Генералштаб на ОВК. По завршувањето на конфликтот во Косово и Метохија, основал политичка партија, а од 2006 до 2008 година беше и премиер на Косово.