Поранешниот претседател на Украина и шеф на украинската делегација во контакт групата за решавање на ситуацијата во Донбас, Леонид Кравчук и се закани на Русија со нови санкции поради ситуацијата во источна Украина.

Кравчук за телевизијата „Украина 24“ призна дека една година по состанокот на лидерите на „Квартетот на Нормандија“ (Германија, Франција, Русија и Украина) во Париз, не е постигнат значителен напредок во преговорите во Минск, па Киев ќе мора да се смени тактики.

Најважното достигнување за ова време е договорот за дополнителни мерки за зајакнување на режимот на прекин на огнот, кој стапи на сила на 27 јули, забележа Кравчук.

„Не се преземени повеќе конкретни чекори кон мирот. Со часови разговаравме за различни работи, но во последно време не донесуваме никакви конкретни одлуки “, рече тој.

“Први санкции мора да бидат во врска со меѓународниот систем на плаќање (SWIFT). А исто така ќе побараме и други санкции “, додаде тој.