Одбраната на Хисни Гуцати, претседател на Здружението на воени ветерани на ОВК, која беше обвинет и однесен во Хаг под сомнение за заплашување на сведоци, понуди кауција од 1.000 евра за неговото ослободување.

Судијата за претходна постапка на Специјализираните совети на Косово денес соопшти дека за краток временски период ќе го разгледа предлогот за ослободување на Гуцати со кауција.

Тој, сепак, посочи дека во согласност со постапката, ќе ги разгледува причините за притворот на Гуцати најдоцна на два месеци, или по сопствена иницијатива или на барање на неговите бранители или обвинителството.

Гуцати, кој е обвинет за заплашување на сведок, претходно изјави дека полицијата не мора да го апси, бидејќи тој сам ќе одговореше на поканата на судот, додека неговиот адвокат му сугерираше на судот да биде ослободен со кауција во текот на истрагата.

Тој понуди кауција од 1.000 евра, со одземање на неговиот пасош и наредба секоја вечер да се јавува во локалната полиција во Скендер, каде што живее со бројни членови на семејството.

Тој исто така потсети дека не е обвинет за воени злосторства, туку за многу помали кривични дела.

Обвинителството се спротивстави на предлогот и посочи дека е потребно Гуцати да биде во притвор, бидејќи нема нови околности што би ја довеле во прашање потерницата, напротив, се појавиле „нови фактички елементи поврзани со неговиот притвор“.

Гуцати е обвинет за кривични дела: заплашување на сведоци, одмазда против сведоци и повреда на тајноста на постапката со објавување на информации од истрагата и имиња на потенцијални сведоци.

Гуцати беше уапсен во Косово во петокот, а Насим Харадинај, потпретседател на Здружението на ветерани на ОВК, беше уапсен истиот ден, по што и двајцата беа екстрадирани во Хаг.

Харадинај е обвинет за истите злосторства, а Специјализираниот обвинител пред неколку дена рече дека ќе ги гони сите што ја попречувале истрагата и ги заплашувале жртвите и сведоците во претстојните постапки.