Александар Долев е категоричен дека не верува во коронавирусот.

Полицијата спектакуларно уапси патник кој одби да носи маска. Инцидентот се здоби со популарност по објавувањето на видео на социјалните мрежи. На него се гледа како тројца униформирани лица ставаат лисици на маж без маска и го симнуваат од платформата. Уапсениот се покажа како поранешен заменик-градоначалник на Пловдив Александар Долев, кој извесно време беше и вршител на должноста градоначалник. 

„Не носам маска“, рече Долев за НОВА ТВ на прашањето дали ќе ги покрие носот и устата, како што налага пандемијата КОВИД-19. Тој беше категоричен дека не се однесува арогантно со полицијата, но ги замоли да се легитимираат – со визит-карта или беџ.

„Не постои такво нешто како коронавирус. Ова е апсолутна измислица, т.н. „пандемија“. Нема коронавирус. „Луѓето умираат од стари болести – дијабетес, срцев удар, висок крвен притисок, но не и од коронавирус“, рече Долев.

По апсењето, тој направи уште една демонстративна обиколка на неколку станици во метрото, без да го покрие лицето.

„Не сум бил на лекар од 2007 година и не земам лекови“, додаде Долев. Според него, доколку добие коронавирус, ќе се лекува со ѓумбир и други природни лекови.

„Маската не штити од никакви вируси“, рече тој.

Според него, наредбата на министерот за здравство, со која носењето маска е задолжително, е ништовна, бидејќи не била објавена во Државниот весник. „Тоа е нормативен документ, не беше објавен таму, што претставува кршење на законот за управна постапка“, рече Долев.

Тој рече дека луѓето се чудат на неговата храброст да не носат маски и да не се плашат од вирусот. Долев во живо потпиша декларација за одбивање на хоспитализација во етерот на „Здраво, Бугарија“.