Насим Харадинај, прв братучед на поранешниот премиер Косово, Рамуш Харадинај, подготвуваше ликвидација на клучните сведоци кои сведочеа во Хаг за злосторствата на терористичката ОВК!

Ова е наведено во потерницата за апсење на Харадинај, а апсењето е наредено „поради подготвили за одмазда врз сведоците“. Во истата акција беше уапсен Хисни Гуцати, претседателот на здружението на ветерани на ОВК.

Харадинај и Гуцати минатиот викенд беа пренесени во Хашкиот притвор на Судот на ОВК, каде чекаат да започне судењето.

Во налогот за апсење, обвинителите наведуваат дека Харадинај и Гуцати „ги изложиле овие лица на сериозни опасности“ објавувајќи ги имињата и личните податоци на потенцијалните сведоци.

На прес-конференциите во Приштина, Гуцати и Харадинај дистрибуираа доверливи и не-јавни информации што потекнуваат од Обвинителството или истражната работна група што и претходеше.

Тие се товарат за кривични дела против судството: заплашување на сведоци, одмазда и кршење на тајноста. На три прес-конференции, одржани на 7, 16 и 22 септември, Гуцати и Харадинај им ги ставија на располагање на медиумите доверливите информации и документи во врска со работата на Специјализираното обвинителство.

Харадинај спомна по име некои сведоци и презентираше информации во врска со нивната локација и други лични детали, но Гуцати не го спречи во тоа. Тоа е сериозна закана или средство за присилување, така што другото лице да не дава изјава или дава лажна изјава, стои во налогот потпишан од францускиот судија Николас Гију.

Во документот се наведува дека Харадинај и Гуцати несомнено имале намера „да им се одмаздат на сведоците“.

Обвинителството исто така побара апсење поради ризик од бегство на Гуцати и Харадинај, кои имаат пристап до значителни средства и се потпираат на широка мрежа на приврзаници, која вклучува лица со безбедносна, полициска и разузнавачка експертиза. Гуцати и Харадинај имаа намера и имаа средства да продолжат да го попречуваат напредокот на кривичната постапка – изјавија обвинителите.

Коментирајќи ги сите овие обвинувања, претседателот на Комитетот за Косово и Метохија, Милован Дрецун, проценува дека апсењето на Харадинај и Гуцати се очекувало.

Ветераните на ОВК презентираа доверлива документација од Обвинителството на Специјалниот суд. Овие документи биле користени за заплашување на сведоците. Нивниот идентитет е откриен, а ветераните на ОВК откриле кои се заштитените сведоци, што е многу опасно, вели Дрецун.