Портпаролот на рускиот претседател Дмитриј Песков изјави дека луѓето кои ја негираат заканата од корона вирусот се „едноставно луди“

Во најмала рака, оние (луѓе кои го негираат постоењето на вирусот корона) се неинформирани, па дури и луди, во најлош случај. Оваа болест постои, а таа е посебна болест, понекогаш дури и застрашувачка – рече Песков за телевизијата Русија-1.

Тој додаде дека 2020 година не може да се нарече обична година и истакна дека сегашните генерации никогаш не се соочиле со пандемија.

Песков истакна дека претседателот на Русија, Владимир Путин, секогаш го става здравјето на луѓето над сè.

Затоа, кога се појави глобалната закана, требаше да се преземат брзи мерки за да му се помогне на јавниот здравствен систем да се справи со оваа закана по животот. И требаше да се стори тоа во целата земја, која е најголема во светот, рече Песков.

Говорејќи за техниките на лекување, Песков, кој самиот беше хоспитализиран во мај заради вирусот корона, рече дека руските лекари знаат многу за оваа болест.

Научија да спасат животи, да ги лекуваат најсериозните симптоми на оваа болест. Тие научија да се борат против тоа ефикасно, рече Песков.

Тој оцени дека самиот претседател на Русија научил многу за вирусот на корона.

За време на кризата, Путин секогаш станува експерт, смета Песков и изјави дека рускиот претседател секогаш се води според мислењето на експертите кога ги искажува своите ставови.


Напишете коментар