Нема потреба и не е неопходно да се брза да се предложат нови заклучоци на Советот на ЕУ во врска со прашањето за проширувањето, рече на денешната прес-конференција постојаниот претставник на Португалија во европските институции, амбасадорот Нуно Бриту.

Како одговор на прашање, тој рече дека не е правилно да се обвинува Бугарија за попречување на процесот и истакна дека Бугарија го поддржува проширувањето на ЕУ. Амбасадорот посочи дека е неопходна едногласност за донесување одлуки во оваа област, а дискусиите за проширувањето продолжуваат на високо политичко ниво.

Амбасадорот рече дека како претседател на Советот на ЕУ до јули, Португалија има за цел да ги подобри односите со Африка. Според него, продолжува работата за изготвување на новите правила на ЕУ за миграција. Амбасадорот посочи дека мигрантите треба да можат легално да стигнат до ЕУ.

Според него, од Португалија може да се очекува да ги продолжи напорите започнати под германското претседателство поврзани со одобрување на новиот европски буџет, економското закрепнување од пандемијата, кохерентноста на активностите на земјите од ЕУ за контрола на инфекцијата. Меѓу другите цели во Лисабон, тој ги наведе дигитализацијата и заштитата на животната средина.