Криптата во која се закопани остатоците од митрополитот Амфилохије е “покриена” со земја од Косово, Морача и Јасеновац.

Така е исполнило една од желбите на Митрополитот, пишуваат српските медиуми.

Да се закопа во храмот во Подгорица, кој е духовен центар на Митрополијата, и кој е изграден во негово време, и ковчегот и криптата да се “покријат” со земја со трите дела на „српската земја“.

Земјата од Јасеновац од Косово и Метохија и Морача се три места што сведочат за страдањата на српскиот народ, но и за нејзиниот подем и победа. Тоа бил аменетот на Амфилохије!

Инаку пред закопот, ковчегот со посмртните останки на митрополитот Амфилохије беше изнесена пред црквата Христово воскресение во Подгорица.

Како што објавуваат црногорските медиуми, ветниците има можност да се простат за последен пат со својот духовен отец, со својот пастир, митрополитот Амфилохије.

Земјите остатоци на упокоениот митрополит Црногорско и приморско, Амфилохије, ќе бидат погребани денеска во криптата на Соборниот храм на Христовото воскресение во Подгорица.

Светата литургија, која започна во 9 часот наутро, ја служи Патријархот Српски Иринеј, со сослужение на повеќе српски епископи како и епископи од други помесни цркви.