Јосип Варга (56), шеф на Главниот штаб за цивилна заштита на градот Оток и претседател на главниот огранок на ХДЗ во близина на Комлетинци, беше уапсен заедно со неговиот 24-годишен син за семејно насилство и закани извршени во неговата семејна куќа во Комлетинци. Помладиот Варга и постариот Варга, како што потврдија за Телеграм (без да ги дадат нивните имиња) од Полицискиот оддел Вуковар-Срием, ги сториле овие кривични дела против 43-годишникот и против 47-годишникот, на 27 декември минатата година околу 20:30 часот.

Како што неофицијално дознава Телеграм, лицата споменати како жртви на семејно насилство и закани се сопругата на Варга и еден свештеник од блискиот град Слаковци, оддалечен дваесетина километри, исто така во округот Вуковар-Сријем. Како тој се најде во семејната куќа на Варга не е познато.

Запленети се неколку парчиња муниција
„Врз основа на наредбата на окружниот суд во Вуковар, полициски службеници извршија претрес во домот и другите простории на 56-годишникот во Комлетинци, и по тој повод пронајдоа и одзедоа неколку парчиња муниција. По испрашувањето на осомничените, општинското државно правобранителство во Винковци донесе решение со кое се изрекуваат мерки на претпазливост, забранувајќи им пристап кон жртвите и забрана да контактираат со жртвите и тие беа ослободени “, соопштија од Полицискиот оддел Вуковар-Сријем, како одговор на истрагата на Телеграм.

Варга беше еден од најблиските соработници на градоначалникот на Оток, Јосип Шариќ, член на парламентот на ХДЗ, па затоа побаравме коментар од Шариќ. Наместо тоа, писмената оставка на Варга ни беше испратена од Градот Оток на позицијата началник на Главниот штаб за цивилна заштита на тој град, од 31 декември. Варга наведува дека поднесува оставка „од лични причини“.

Јосип Варга во моментов не сака да дава изјави
Исто така, од „лични причини“, тој се повлече од функцијата претседател на основниот огранок на ХДЗ во Комлетинци. Текстот за неговата оставка ни го достави Градскиот одбор на ХДЗ Оток, во кој шеф е Јосип Чариќ, до неодамна помошник генерален секретар на ХДЗ, Гордан Јандроковиќ.

Го повикавме Варга, но штом се претставивме, тој веднаш рече дека нема коментар и дека не сака да дава изјави се додека не заврши случајот. Потоа тој ја спушти слушалката.