Познатиот српски метеоролог Марко Чубрило на својот профил на Фејсбук објави дека времето ќе се смени за време на викендот, ќе се заладади и најави врнежи со можен снег во низините, особено во источниот регион.
Тој објави и долгорочна прогноза за претстојната зима.

Тој ги наведе главните фактори што треба да го дефинираат текот на зимата:

 • Умерено силна студена фаза на ЕНСО (умерена „Ла Нина“)
 • Позитивна декадална осцилација на Пацификот (ПДО +), но во фаза на слабеење
 • Веројатно неутрален или малку позитивен индекс QBO (квази бинална осцилација)
 • Позитивна повеќедекална осцилација во Атлантикот (АМО +)
 • Негативен, тогаш неутрален дипол на Индискиот Океан (ИДО)
 • Силен, на почетокот на зимата, исклучително силен стратосферски поларен вртлог, ослабувајќи во текот на зимата
 • Зголемена веројатност за ненадејно затоплување на стратосферата (ССВ), особено во вториот дел од зимата
 • На почетокот на зимата, засилени западни ветрови, ослабувајќи од средината на декември со можност за нивно свртување кон исток во вториот дел од зимата (поврзано со зголемена веројатност за SSW).

Кога станува збор за очекуваните карактеристики, Чубрило најавува температурна просечна зима:

 • Температурна просечна зима, првиот дел малку потопол, вториот малку постуден од просекот, без големо отстапување во двата случаи
 • Првиот дел од зимата е релативно сув со дефицит на врнежи, втората половина е нешто побогата, но генерално зимата е посува од просекот
 • Првиот дел од зимата е нешто почеста антициклонска состојба со низинска магла, вториот дел е многу ветровит, особено долж Јадранот и во областа Кожава
 • Во низините, просечниот број на денови со снежна покривка, особено над источните и централните делови на регионот, на запад, малку помал број на денови со снежна покривка во споредба со просечната.
 • Зголемена веројатност (околу 40%) за појак налет на студ и пообилен снег во вториот дел од зимата.