Треба да се разбере дека престојот во Црна Гора сега е голем ризик. Одморот таму е лош избор, тоа е едноставно е вистината. Во моментов е побезбедно на Клиниката за инфективни болести отколку на забава во Црна Гора, рече епидемиологот Предраг Кон за српските медиуми.

Тој истакна дека таму постојано има различни настани и музички собири.

Ова ни се случува паралелно со драстичното зголемување на заразата во Европа. Сега е побезбедно да се биде на Клиниката за инфективни болести и да се носи маска отколку на места каде што има максимално пренесување, на некоја забава во Црна Гора.

Сега кога имаме само 29 заразени, сите ќе брзаа да се прегрнат. Тоа е убаво, но не е паметно, не е мудро. Јасно ни е дека никој не го чуваше вирусот, но овие мерки служат да го спречат влегувањето на вирусот во Србија, вели тој и српските граѓани да се однесуваат како што доликува во оваа ситуација. Надзорот ќе биде дефиниран до крај, но тоа подразбира огромна соработка на граѓаните кои пристигнуваат, истакна Кон и додаде дека се одложуваат разни ситуации кои се потенцијален извор на инфекција.

Во врска со контролата врз граѓаните кои доаѓаат од Црна Гора, д-р Кон објасни дека не е паметно да се зборува однапред и дека е потребно да се почека за целосна постапка.