Коронавирусот остава последици врз скоро сите органи, а оние кои ја прележале оваа инфекција, според експертите, по првиот негативен тест, не треба да размислуваат за проширување на семејството најмалку два месеци, пишува во печатеното издание на весникот „Објектив“.

Добро познатиот српски уролог, д-р Александар Милошевиќ објаснува дека и покрај фактот дека оваа инфекција е присутна во светот скоро една година, списокот со последици што ги предизвикува се шири скоро секој ден, поради што оние кои се заразиле со вирусот мора да бидат трпеливи кога станува збор за сексот.

Д-р Милошевиќ наведува дека мажите кои имале потешка форма на коронавирус имаат сексуална дисфункција поради воспалителните процеси што ги претрпеле, но и интензивните и тешки терапии.

Сите вируси се носители на РНК што влијаат на нашата генетика, поради што не можеме со сигурност да кажеме дека коронавирусот не може да влијае на фетусот што би се формирал веднаш по прележувањето на вирусот, вели тој.

Кога ја прележал короната, пациентот не треба да брза никаде, ниту пак треба воопшто да размислува за сексуалноста. Потребно му е закрепнување, никој нема да изгуби ништо ако за неколку месеци ја премести работата на потомството. Потребно е целиот организам да се врати во редовна рамнотежа, наведува д-р Милошевиќ.

Тој посочува дека пациентите кои подолго време се лекуваат од корона имаат психолошки ефект од пропуштени животни можности, што се однесува на периодот што го поминале во кревет. Многумина кои планираа да го прошират своето семејство, а короната ги погоди, не треба да се обидуваат да направат дете по секоја цена по враќањето од болницата, вели тој.

Според неговото мислење, да се ​​прават деца не е задача! Кај здрава личност, зачнувањето се јавува кога е опуштена и одморена, наведува тој.

Инаку, Објектив имал увид во студијата на престижното американско списание „Плодност и стерилитет“, кое го испитувало присуството на вирусот САРС-КоВ2 во спермата. Имено, течноста од сперма беше анализирана кај 34 мажи со прележан ковид-19 но со поблага клиничка слика. Кај сите пациенти, вирусот САРС-КоВ2 беше лабораториски докажан. Анализата се правеше во просек 31 ден по дијагнозата на ковид-19.