Една од индиските државни институции за третман на пациенти заразени со вирусот корона, болницата Сер Ганга Рам со седиште во Њу Делхи, предупреди на ризик од смртоносна габична инфекција кај закрепнати или асимптоматски пациенти со ковид 19. Досега, Делхи е еден од најтешко погодените региони. ,

Водечката болница во Индија е загрижена за зголемувањето на случаите на смртоносни габични инфекции кај пациенти по закрепнување од коронавирус или кај оние кои немаат симптоми на козида 19.

Според болницата Сер Ганга Рам, во последните 15 дена се регистрирани 10 случаи на мукормикоза предизвикана од корона, со повеќе од половина од пациентите кои го изгубиле видот и ги изгубиле коските од носот и вилицата.

Мукормикозата, ретка габична инфекција, главно ги погодува луѓето со релативно низок имунитет.

„Досега бележиме стапка на смртност од околу 50 проценти (пет пациенти), а инфекцијата во некои случаи влијаеше и на мозокот“, соопштија во понеделникот од болницата.

„Сведоци сме на честа појава на мукормикоза предизвикана од ковид 19 со висок морбидитет и морталитет, што досега не е видено. Ова е шокантен и алармантен феномен “, додаде д-р Муњал.

„Со магнетна резонанца откриено е дека инфекцијата веќе уништила значителен дел од неговите синуси на левата страна, окото, коските на горната вилица и мускулите, па дури и се проширила на мозокот!“, Објавија од болницата.

Лекарите од болницата велат дека слабиот имунолошки систем кај закрепнатите козични пациенти може да биде можна причина за алармантна појава на габични инфекции.

„Најважно е дека ние мора внимателно да ги подигнеме дозите на антимикотици на повисоки од максималните дози, не дозволувајќи им на внатрешните органи како што се бубрезите и црниот дроб да се соочат со оштетувањето“, рече д-р Пракаш Шастри, друг човек на одделот за интензивна нега во Сер Ганга Рама.