Израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху изјави дека пандемијата на коронарна вирус во Израел најверојатно ќе заврши за неколку недели.

Тој им изјави на новинарите дека заклучувањето на земјата, заедно со вакцинацијата, може да го направи Израел првата земја што ја преживеа епидемиолошката криза, пренесува Times of Israel.

Нетанјаху рече дека се надева дека 1000000 граѓани на таа земја ќе бидат вакцинирани до викендот.

Во Израел, 65 000 граѓани биле вакцинирани против вирусот корона во средата, а Министерството за здравство изјави дека целта е да се вакцинираат 100 000 граѓани на ден до следната недела.

Вакцинацијата на лица над 60 години започна во Израел во неделата, а вакцинирањето на медицинскиот персонал започна во понеделникот.