Претседателот на Либан рече дека истрагата за експлозијата на магацинот во Бејрут допрва треба да утврди дали е предизвикана од небрежност, несреќа или евентуално надворешно мешање.

Мишел Аун пред локалните медиуми во изјави дека „причината сè уште не е утврдена“.

Постои можност за надворешно мешање со ракета или бомба или друго дело – рече Аун, пренесува „Ел Арабија“.

Тој рече дека истрагата за експлозијата во вторникот во магацинот каде што беше складиран високо експлозивниот материјал, се спроведува на три нивоа.

Прво, како експлозивниот материјал влегол и се чувал, второ, дали експлозијата е резултат на невнимание или несреќа и трето, можноста дека имало надворешни влијанија – рече тој.

Тим од 22 француски истражители започна со работа денес за пребарување на доказите и телата по ужасната експлозија во Бејрут и за да им помогне на либанските власти да ја утврдат причината за несреќата.

Врз основа на досегашните информации од Либан, службеник за судска медицина од Франција, Доминик Абенанти, рече дека експлозијата изгледала како „несреќа“, но тој потенцирал дека е рано да се каже тоа со сигурност. Тој рече дека бројот на загинатите ќе се зголеми со расчистување на урнатините и во нив биле пронајдени телата на жртвите.

Француските иследници учествуваат во истрагата по барање на Либан, но исто така поради фактот што едно лице од Франција е убиено, а најмалку 40 се повредени.

Раководителот на единицата, која учествува во истрагата, Ерик Беро, рече дека областа што ја покриваат истражителите е огромна. Тој додаде дека истрагата е комплицирана од големата штета нанесена на ситуацијата во Либан.

Бројот на загинати во ужасната експлозија во пристаништето во Бејрут се искачи на 154, претходно објави државната новинска агенција ННА, осврнувајќи се на наводите на либанскиот министер за здравство Хамад Хасан. Експлозијата повреди околу 5.000 луѓе.


Напишете коментар