Приштина вложи големи напори да најде заштитници во ЕУ, но и во американската администрација, тие не беа задоволни што 18 земји го повлекоа признавањето – изјави шефот на српската дипломатија

Министерот за надворешни работи, Ивица Дачиќ, вели дека е загрижен поради фактот што Европската унија не гради надлежност врз спроведувањето на потпишаното со Бриселскиот договор.

Тој за ТВ Пинк изјави дека Приштина сега повторно поставува услови за реализација на потпишаното во Брисел, и каде ЕУ е гарант, дека Унијата на српски општини ќе се формира кога Србија ќе го признае Косово.

  • Замислете дека Ричард Гренел предупредува некого за седум години да го спроведе договореното во Вашингтон. Американската администрација никогаш не би го дозволила тоа, ЕУ дозволи ваква автогол. Приштина им удри шлаканици на гарантите на Бриселскиот договор – рече Дачиќ.

Тој наведува дека Приштина вложила голем напор да најде заштитници во ЕУ, но и во американската администрација и тие не биле незадоволни од фактот што 18 земји го повлекоа признавањето.