Калиниќ поминува време сам во ќелија, спортува, тренира и чита многу …

Извршителот на Земунскиот криминален клан, човек кој беше страв и трепет на белградскиот асфалт, е еден од најзаштитените затвореници во Србија. Сретко Калиниќ (47), или скратено Бели, кој беше осуден на 30 години за убиство на српскиот премиер Зоран Џинѓиќ , ја издржува казната во „Забела“ на Пожаревац, а од безбедносни причини беше сместен сам во ќелијата.

Калиниќ е еден од најобезбедуваните затвореници во Седмиот павилјон на „Забела“, во кој беше префрлен пред скоро пет години, а на прошетки оди исклучиво сам.

Sretko Kalinić
  • Тој спортува, тренира и чита многу. Тој беше еден од најдобрите спортисти во Хрватска пред војната. Во затворскиот двор, со големина на кошаркарско игралиште, тој трча многу и тренира во собата. Физички не се смени многу. Не е многу мускулест, но се труди да стане голем. Сака да чита. Сега му ги зедов трите книги што ги бараше. Неговото семејство доаѓа да го посети, а тој е психички добро – рече добро информиран извор од затворот.

Лично убил осум лица?

Апелациониот суд во Белград ја потврди неговата казна од 40 години затвор за серија убиства, киднапирања и други злосторства, што ги извршил како припадник на Земунскиот клан. Судот утврди дека тој е директен извршител на ликвидациите на Тодор Гардашевиќ, Средоје и Зоран Шjукиќ, Зоран Ускоковиќ , Милош Стевановиќ, Јован Гузијан, Раде Цветиќ и Ивица Николиќ.

Zatvor

Го застрелал Јоца Амстердам со плочка во затворот

Калиниќ досега неколку пати и во притвор докажа дека е подготвен на сè. Тој се обиде да избега од притвор во Централниот затвор и го застрела Сретен Јоциќ, попознат како Јоца Амстердам, со плочка што ја фрлил од неговата бања во ќелијата додека стражарите го придружувале. Пред неколку години во неговата ќелија се пронајдени брич и јаже плетени од искината маица, изјави нашиот извор.

Според обвинението, Калиниќ бил во марка кола „Пасат“ за време на атентатот врз премиерот Џинѓиќ, пред зградата на Институтот за фотограметрија, од кој членот на ЈСО Звездан Јовановиќ Звеки пукал во Џинѓиќ. Тој требаше да обезбеди пожарна поддршка доколку дојде до вооружен судир.

По седум години бегство, Калиниќ беше ранет од Милош Симовиќ на 8 јуни 2010 година во Загреб. Во него биле пронајдени два лажни хрватски пасоши. Тој бил пренесен во болницата во Загреб со два куршума во градите, но не бил уапсен веднаш затоа што не го барале во Хрватска. Тој беше екстрадиран во Србија на 25 август 2010 година, како прв хрватски државјанин предаден според договорот за заемна екстрадиција на осомничени граѓани меѓу Србија и Хрватска.