Професорот Петар Кочовиќ секогаш точно предвидуваше, користејќи математички модели и Гаусова крива

Недела, 15 август 2021 година, е ден што треба да се заокружи во црвено. Имено, тогаш Србија ќе може да каже дека се избори со коронавирусот и дека епидемијата на оваа болест конечно заврши.

Ова се базира на математички модели и Гаусовата крива, предвидена од професорот по информатички технологии Петар Кожовиќ, кој досега, скоро непогрешливо, го предвиде движењето на оваа инфекција во нашата земја и во светот.


Објаснувајќи како дошол до 15 август, тој посочува дека дотогаш ќе имаме уште најмалку два клучни моменти. Тој нагласува дека крајот на епидемијата зависи, пред сè, од нас и од почитта кон мерките, но и од тоа како ќе излезе вакцината против ковдид- 19.

Професорот Кожовиќ нагласува дека сè може да тргне наопаку за време на претстојните празници, што епидемиолозите веќе ги означија како време на висок ризик и пресвртница за третиот бран.