Рускиот претседател Владимир Путин објави дека Русија ја регистрирала вакцина против вирусот корона. Тој рече дека руското Министерство за здравство ја одобри вакцината.

Колку што знам, утрово за прв пат во светот е регистрирана вакцина против вирусот корона, рече Путин.

Вакцината е развиена од Институтот за истражување Гамалеј и руското Министерство за одбрана.

Клиничките испитувања започнаа на 18 јуни и сите 38 волонтери развија имунитет.

Претседателот Путин побара од министерот за здравство Михаил Мурашков да го извести за вакцината. Тој рече дека засега знае дека вакцината е ефикасна и дека создава стабилен имунитет.

Путин им се заблагодари на сите кои учествуваа во развојот на вакцината против вирусот корона.

Ова е голем и важен чекор за светот. Се надевам дека и нашите колеги од странство, исто така, ќе направат чекор напред и дека ќе има повеќе производи на пазарот што ќе бидат корисни, рече Претседателот на Русија.

Тој додаде дека неговата ќерка исто така добила доза од оваа вакцина.

Една од моите ќерки доби ваква вакцина. Во таа смисла, таа учествуваше во експериментот. По првото вакцинирање, таа имала температура од 38, следниот ден малку над 37, и тоа е тоа. Откако ја доби втората доза, нејзината температура повторно се зголеми малку, но потоа сè се смири. Таа се чувствува добро, а нејзиниот титар на антитела е голем, рече Путин.

Тој истакна дека се надева оти Русија наскоро ќе започне со масовно производство на вакцината.

Руските власти објавија кон крајот на јули дека планот е Русија да биде прва во светот што регистрирала вакцина против вирусот корона. Во тој момент, тие беа во втората фаза од испитувањата. Тие тогаш истакнаа дека се надеваат дека ќе ја развијат вакцината до 10 август, а можеби и порано.


Напишете коментар