Даринко Думбовиќ , градоначалник на Петриња, гостувајќи во емисијата Отворено на Хрватската радиотелевизија, смета дека не се важни само координацијата и комуникацијата владата во Загреб, туку и реализацијата на тоа што е договорено.

Тој рече дека зад нив стојат екстремно страшни денови кои не се случуваат на секои 10 или 20 години, нивните ноќи се ладни и ненаспани, со солзи и тага во очите.

Оваа област е трауматизирана и последиците ќе бидат огромни – додаде тој. Тој истакна дека секој дал максимум, морал многу да импровизира, се борел за човечки животи, имал жртви, бил под голем стрес.

Како градоначалник, останав без град, строгиот центар на градот се урива, нема шанси, во него нема да има ниту една зграда. Тоа е страшна фрустрација – додаде тој.

Тој е благодарен на секој што се стави на располагање за многу кратко време, излезе на терен и помогна, но пред нив е голема неизвесност. Думбовиќ вели дека сите граѓани очекуваат брзо решение, тоа е место каде што е создадена татковината и таму има луѓе на кои им е потребна помош веднаш.