Албанскиот претседател Илир Мета застана на страната на Сали Бериша во размената на груби зборови со САД, изјавувајќи дека ставањето на поранешниот премиер на американската црна листа е „срамен и одвратен чин на антиалбанското лоби“.

Илир Мета, албанскиот претседател, на кого владејачките социјалисти му подготвуваат смена, застана на страната на Сали Бериша по одлуката на Стејт департментот да му забрани влез во САД поради корупција, злоупотреба на средства и поткопување на демократијата .

„Тоа е срамен, нечесен и одвратен чин“, напиша Мета, обвинувајќи го „антиалбанското лоби“ дека стои зад потегот на американскиот државен секретар Ентони Блинкен.

Сали Бериша, еден од најмоќните албански политичари во последните три децении, објави дека ќе го тужи државниот секретар Ентони Блинкен за клевета пред францускиот суд , бидејќи му беше забранет влез на територијата на САД.

Стејт департментот изјави дека реториката на Бериша покажува дека таа сака да се заштити себеси, членовите на семејството и политичките сојузници на сметка на независните истраги и борбата против корупцијата.

Освен Сали Бериша, со овој чин им е забранет влез на сопругата Љира Бериша, синот Шкељзен и ќерката Аргита Бериша Малтезе во САД, пренесува РТС .