Русија извезе 17,2 милиони тони нафта во јули, што е за 25,2 проценти помалку отколку во 2019 година, се вели во извештајот на одделот на надлежениот Енергетски центар (ЦДУ ТЕК).

Од почетокот на годината, извозот на нафта опадна за 8,8 проценти, на 140,2 милиони тони, пренесува ТАСС.

Русија учествува во договорот на ОПЕК за намалување на производството на нафта, кој стапи во сила во мај, и според кој го намали извозот на 19%.

Извозот на нафта во поранешните советски републики се зголеми за 1,6 проценти во јули, додека во други земји падна за 27 проценти.

На домашниот пазар се продадоа 22,5 милиони нафтени деривати.


Напишете коментар