Потсетувајќи се на настаните во 1999 година, кога приштинскиот аеродром Слатина, во Косово и Метохија беше окупиран од комбинираниот баталјон на руските воздухопловни сили, рускиот претседател Владимир Путин рече дека тие го прашале него за мислење за можноста за спроведување на оваа операција, а тој одговорил дека ако е целисходно, треба да се спроведе.

Тогаш бев секретар на Советот за безбедност. Началникот на Генералштабот, тогашниот генерал (Анатолиј) Квашинјин, ми пријде и ми рече дека има идеја да го преземе овој аеродром (Слатина). На прашањето „Зошто?“ Тој одговори дека е очигледно дека ќе треба да заминеме од таму еден ден, но ќе имаме за што да преговараме – одговори Путин во интервју за телевизијата Русија 1.

Путин напомена дека знаел дека Квашнјин не се осмелувал да го координира тоа со високи функционери, вклучително и Министерството за одбрана, но тоа е сторено. Претседателот потврди дека генералот разговараше со него за тоа и го праша за своето мислење.

На 12 јуни 1999 година беше извршен присилен марш на Приштина. Тоа беше операција на комбинираниот баталјон на руските воздухопловни сили, кој беше дел од меѓународниот мировен контингент во Босна и Херцеговина (Угљевик). Целта на операцијата беше да се заземе аеродромот Слатина пред британскиот одред на мировните сили на НАТО.

Познато е дека во мај 1999 година, на мајорот Јунус-Бек Јовкуров му беше дадена тајна задача од највисокото воено раководство на Русија: тајно да се инфилтрираат во Косово и Метохија, да ја преземат контролата врз аеродромот во Слатина и да се подготват за пристигнувањето на главните сили на рускиот контингент.


Напишете коментар