Русија ги замрзна банкарските сметки во Москва на американското радио Слободна Европа / Радио Слобода (РСЕ) откако повеќепати го казни за кршење на законот за странски агенти, објави во петокот американската телевизија.

Русија веќе долго време го дефинираше РСЕ како медиум на странски агенти.

Претходно, во петокот, руските извршители го известија московскиот огранок на програмата РСЕ за започнување на постапката за неплатени казни направени за кршење на законот за странски агенти.

Според законот, руските власти имаат овластување да ги етикетираат невладините организации, медиумите или лицата финансирани од странство, за кои сметаат дека се вклучени во политички активности како странски агенти.

Терминот странски агент, кој носи негативна конотација од советското времето, бара програми да прикажат изјава со 24 зборови, во која се вели дека тие функционираат како странски агент и да ги пријават своите финансии и трошоци.

Овој потег создава нови тензии меѓу Вашингтон и Москва, кои веќе се на ниво по студената војна и се под притисок на низа прашања, вклучувајќи ги Украина, Сирија, санкциите и затворањето на критичарот на Кремљ, Алексеј Навални.

Портпаролката на американската дипломатија, Јалина Портер изјави дека овој потег е причина за длабока загриженост.

Ова е последниот обид на Русија да ги потисне независните медиуми и да му го забрани на рускиот народ пристапот до објективни вести. Ние ќе продолжиме недвосмислено да ја поддржуваме РСЕ / РЛ и нејзините филијали и да се залагаме за слобода на изразување, рече Портер, цитирана од новинарите.

Администрацијата на програмата РСЕ / РЛ соопшти дека казните се дел од кампањата за нивно протерување од Русија.

Оваа година, тие беа казнети со еден милион долари за, како што вели Русија, повторниот пропуст да се етикетираат како странски агент.