Рускиот претседател Владимир Путин се подготвува да ја запре либералната елита која дејствува во интерес на Европа и САД. Оваа изјава ја даде економистот Михаил Хазин.

Експертот е апсолутно убеден дека рускиот лидер не ги напушти таканаречените левичарски идеи, подразбирајќи под тоа вистинска замена на увозот, развој на домашната индустрија и градење социјална држава.

Сепак, тој смета дека е од исклучително значење да дојде до навремено прилагодување на сегашниот систем на економското управување и управувањето со земјата.

Во моментов, според Хазин, Путин е ангажиран во формирање тим на луѓе на кои може целосно да се потпре во претстојната конфронтација со западните либерали, па поради оваа причина, сега не треба да се прават драстични чекори и да се влезе во директен конфликт.

Сепак, економистот забележа дека моментот за силен удар не е толку далеку. Пандемијата на коронавирус го натера светот да се соочи со сериозна економска криза, која има силно влијание врз светските елити.

Со ваквата состојба, западниот проект започна брзо да бледнее, давајќи му на Путин повеќе простор за маневрирање и свртување налево.

Вреди да се спомене дека Михаил Хазин веќе изјави дека Русија има одлични шанси да победи во пресметката со Западот.

Според него, либералниот свет сфаќа дека ја губи својата доминација, а капиталистичкиот модел постепено му отстапува место на социјалистичкиот. Во овој поглед, либералите се подготвуваат за последниот напад.

Сигурно е дека Путин повеќе нема да ги толерира прозападни политичари во Русија и подготвува конечна пресметка со нив, бидејќи апсолутно е видливо дека западниот економски и социјален модел веќе не вреди за ништо и дека нема единствен одговор на растечките проблеми, вели тој.