Рускиот претседател Владимир Путин изјави дека Русија остро ќе му одговори на секој што ќе се обиде да навлезе во нејзина територија.

Сите сакаат некаде да не каснат или нешто да откинат од нашата територија, но тие што имаат намера да го сторат тоа, треба да знаат дека ќе им ги скршиме забите на сите за да не можат повеќе да гризат, вети рускиот претседател на состанокот на организациониот одбор на Победа.

Во исто време, Путин посочи дека Русија не оди по патот на милитаризација на економијата.

Според него, како што земјата станува посилна, нејзините противници веднаш наоѓаат причини да се обидат да го ограничат нејзиниот развој. Ваквите обиди продолжија веднаш по распадот на СССР, истакна Путин.

Рускиот лидер потсети дека годинава се одвоени три трилиони рубљи (или 42 милијарди долари по тековниот курс) за одбрана, додека американските воени трошоци, според Путин, надминуваат 770 милијарди долари.

Ако ги погледнеме апсолутните износи, Русија е некаде во првите 10 земји, но на крајот од таа листа, прецизираше рускиот претседател.

Како што рече тој, пред Русија не само САД, Кина, Индија и Саудиска Арабија, туку и сите водечки европски земји како Германија, Франција, Велика Британија, но исто така и земји како Јапонија, кои трошат малку повеќе, но сепак трошат повеќе од Русија за национална одбрана, и покрај фактот дека според Уставот армијата практично не постои кај нив.

Во исто време, руската армија има најмодерни сили за ограничување на нуклеарната војна, истакна тој.

Имаме генерално нов вид стратешко оружје, интерконтиненталниот блок Авангард со хиперсонична брзина. Сè уште никој го нема, но ние имаме хиперсонично оружје, истакна Путин.

Тој предупреди дека обидите за ограничување на Русија ќе продолжат, бидејќи нејзините противници едноставно не им е потребна таква земја.

Рускиот претседател Владимир Путин денес изјави дека Москва нема да замижува пред обидите за прекројување на историјата поврзана со Втората светска војна.

Не можеме да ги оставиме таквите постапки без одговор, рече Путин на состанокот на организацискиот одбор на Победа, зборувајќи за обидите за ревизија на историјата кога станува збор за Втората светска војна и нацистичките воени злосторници, пренесува ТАС С.

Путин рече дека Русија ќе се потпре на фактите и ќе стори сé за да се обезбеди континуитет на историската меморија во руското општество, така што идните генерации ќе ја зачуваат вистината за војната, децении и векови подоцна, и почитта кон хероите, нивните претходници.

Тој посочи дека освен со важноста на масовните прослави на годишнината, приоритет треба да се даде и на систематската работа.