Ванеса Коган, директорка на проектот Иницијатива за правда ( Stichting Justice Initiative) за британски Гардијан изјави дека руските власти ја известиле за одземање на дозволата за престој. Таа ќе има две недели да ја напушти земјата во која живее повеќе од десет години. Коган има и две деца со руски државјанин.

„Иницијативата“ е невладина организација (НВО) која, наводно, им обезбедува правна поддршка на Русите во случаи кога е забележано дека им се кршат човековите права. Во последниве години, Иницијативата беше помалку отворена за финансирање, но беше финансирана во 2010 и 2011 година од холандската влада и унгарскиот милијардер Џорџ Сорос преку неговата групација Отворено општество, која е забранета во Русија и е прогласена за „непожелна“.

Работата на Коган претходно се фокусираше на регионот Северен Кавказ, каде нејзината група претставуваше луѓе наводно загрозени од властите. Нејзината активност во претежно муслиманската област доведе до тензии со локалните лидери, како што е Рамзан Кадиров, шефот на Чеченската Република.

Сега потпретседателот на рускиот совет за безбедност Медведев, кој беше и руски премиер, им изјави на новинарите во четвртокот дека добро финансирани странски групи користат мрежи во Русија за „влошување на домашната политичка ситуација во одредени региони, вклучително и руски непрофитни организации со кои се здружуваат“.

Медведев додаде дека овие невладини организации „зависат од интернет медиумите и користат разни измислени причини за размена на настани од нашата национална историја“. Тој ова го нарече „голема информативна кампања спроведена со цел да се дискредитира раководството на одредени делови на територијата и федералните субјекти“.

Во ноември Државната дума расправаше за новиот закон со кој ќе се прошири дефиницијата за странски агенти, дозволувајќи таа дефиниција да важи не само за невладините организации и медиумските организации, туку и за обичните граѓани. Ова е направено како одговор на фактот дека САД ја притворија Марија Бутина, тврдејќи дека таа е странски агент што ја претставува Москва.

Американските власти велат дека се инфилтрирале во конзервативните организации за да промовира подобри врски помеѓу Вашингтон и Кремљ. Таа отслужи пет месеци затвор, дел од кои помина во самица, пред да биде депортирана назад во Русија.