Google и Apple го избркаа Parler од своите продавници, а Amazon веднаш потоа ја прекина поддршката за хостирање.

Големи проблеми за Parler – Amazon го затвори хостингот за оваа апликација, која за малку ќе престанеше да работи во неделата, 10 јануари.

Сајтот Parler е недостапен, а апликацијата едноставно не вчитува повеќе содржина.

Во писмената изјава пред да го затвори серверот Parler, Amazon Web Service објасни дека не сака да обезбеди услуга на странка, која не е во состојба да ги запре повиците за насилство против другите. Мрежата Парлер стана популарна откако Доналд Трамп го отвори својот профил на неа, а потоа неговите следбеници се преселија на неа.

Изминатата недела имаше многу јавни повици за насилство да продолжат на „Парлер“, што ја напушти мрежата, која инаку се претставува како бесплатна, под критика на критичарите, а нејзините креатори се директно повикани за неуспех во борбата против говорот на омраза и други злодела. нештата.

Трамп имаше и голема кампања „Stop the Steal“ на мрежата „Parler“, која беше исклучително популарна и привлече големо внимание од американските и светските медиуми.

„Google“ и „Apple“ ја отфрлија апликацијата „Parler“ од своите продавници за апликации од истите причини што ги сторија „Amazon“ и „Parler“, доколку наскоро не најдат нови сервери што ќе можат да им служат на огромниот број корисници што ги има сега апликацијата – Парлер ќе го нема засекогаш.

Во времето на лансирање на апликацијата од мобилните продавници, Parler беше најпопуларната апликација во сите категории меѓу бесплатните апликации. Во однос на бројот на преземања, Parler беше дури и попопуларен од TikTok, Facebook и сите други социјални мрежи, кои имаат далеку поголем број активни корисници.