Пандемијата ги продлабочи социјалните нееднаквости, посебно во трудоинтензивните дејности, каде се бележи најголемиот број на отпуштени работници и се регистрирани најмногу прекршувања на работничките права. Вработениоте во текстилниот сектор се со помали приходи и имаат потешки услови за работа, смета претседателот Стево Пендаровски.

Непочитување на правата од работен однос има во сите сектори. Од почетокот на кризата инспекторите постапиле по 6.000 претставки од работниците за кршење на правата од работен однос

Од Министерството за труд и социјална политика апелираат синдикатот и работниците да ги пријавуваат непочитувањата на работничките права и секое загрозување на здравјето на работното место.