Денес, Македонската православна црква и нејзините верници го слават Успение на Пресвета Богородица или Успение на блажената Дева Марија, најважната од четирите празници на Мајката Божја.

Според црковната традиција, Блажената Дева Марија живеела долго после Вознесението на Исус Христос, нејзиниот син. Додека умирал на крстот, Исус својата мајка ја оставил на чување на Свети Јован Богослов, последниот апостол кој останал со него додека бил распнат на крстот.

Таа живееше во постојана молитва во куќата на Јован, чекајќи го денот кога ќе отиде кај нејзиниот Син и се молеше на Бога што побрзо да ја земе кај себе.

Со своите молитви, совети, крокост и трпеливост им помогна на светите апостоли да ја шират Божјата реч.

И тогаш и се јави архангелот Гаврил кој и рече дека ќе за три дена ќе се упокои, што ја направи многу среќна.

Таа посака да ги види сите апостоли уште еднаш пред крајот на нејзиниот овоземен живот. Таа желба и беше исполнета. Сите апостоли се собраа околу неа да и се заблагодарат за последен пат на оваа Мајка над сите Мајки, Пресвета Богородица.

Додека се ​​збогуваше со нив, таа му го предаде својот дух на Бога. Ковчегот со нејзините свети мошти, придружуван од мноштво христијани, беше пренесен во Гетсиманската градина, во гробот на нејзините родители, светите Јоаким и Ана.

Додека го носеа низ градот, од него постојано се ширеше прекрасен мирис. Еден од еврејските свештеници се осмели да го зграби ковчегот со рацете, но во тој момент и двете раце му отпаднаа. Гледајќи го тоа, тој поверува во Христа и рацете му се вратија.

Од сите апостоли, само Тома, според Божја промисла, отсуствувал од погребот. Третиот ден, Тома пристигна и посака да го бакне телото на Светата Пречиста. Но, кога апостолите го отвориле гробот, ја најдоа само Нејзината наметка. Телото не било во гробот. Таа вечер Богородица се појави пред апостолите, опкружена со мноштво ангели.

Радувај те се, ќе бидам со вас засекогаш, им рече таа.

Пресвета Богородица е посредничка на спасението на христијаните и тие ја слават на секоја богослужба, како посвета од светите, почесна и почиста од херувимите и серафимите.

Празникот Успение на Пресвета Богородица е еден од четирите големи празници посветени на Дева Марија. Овој празник се издвојува, затоа што на тој ден, Мајката Божја пристигна пред престолот на нејзиниот Син, од каде таа моли за спасение на сите нас. Христијаните веруваат во неа како надеж, засолниште и посредување пред Христа.

Затоа, на денешен ден, христијаните одат во црква, а оние што постеле, се причестуваат на утринската молитва. За да се молат на Мајката Божја со чисто срце денес, христијаните им простуваат на оние што им направиле штета и бараат прошка од оние што згрешиле против себе.

Денес, тие исто така, од срце ги изговараат овие зборови:

Богородице, радувај се
Блажена Марија,
Господ е со тебе.
Благословена си Ти меѓу жените
И благословен е плодот на Твојата утроба,
Затоа што го роди Спасителот на нашите души!


Напишете коментар