Повеќе од илјада ракети беа истрелани од позициите на Хамас кон Израел, објави израелската армија додавајќи дека системот железна купола успешно пресретнал меѓу 85 и 90 проценти од истреланите ракети.

Ракетите касам истрелани од Хамас и железната купола се двете главни оружја што најчесто се споменуваат во конфликтот меѓу Израел и Палестинците. Двете оружја се дијаметрално спротивни, од една страна, едноставна и ефтина ракета, скоро од домашно производство, а од друга страна, модерен систем за противвоздушна одбрана, кој се смета за еден од најдобрите во светот.

Метална цевка исполнета со експлозив е најкраткиот опис на ракетата касам. Тие се произведуваат од 2001 година и првично имаа домет од три до четири километри. Сепак, во меѓувреме, тие се подобрени за да можат да поминат повеќе од 100 километри, наведува Вашингтон пост.

Цената на една ракета касам е од 500 евра па нагоре, бидејќи за нејзино производство се користат вештачко ѓубриво, експлозив и други припратни материјали, додека цената на еден пресретнувач испукан од железната купола е 80 000 долари, тврдат израелските медиуми .

Ваквите ракети со краток дострел се проблем за железната купола, бидејќи овој систем за ПВО е помалку ефикасен со ракети истрелани од растојание помало од три километри. Тој може да ги открие за време на летот, но не успева да ја уништи ракетата, бидејќи времето потребно за забележување и достигнување на пресретнувачот до ракетата е поголемо од потребното време на ракетата да лета три километри.

Хамас може да има десетици илјади вакви ракети, кои и покрај едноставноста и отсуството на системи за водење, се голем проблем за израелската противвоздушна одбрана поради ниските трошоци за производство и можноста да се направат многу брзо и лесно.

Израелскиот систем за воздушна одбрана, железната купола, се користи од 2011 година и е дизајниран за пресретнување ракети и гранати испукани од Појасот Газа. Може да пресретнува цели од краток дострел, но и цели од среден и долг дострел, како што се ракети, беспилотни летала, авиони.

Овој систем се потпира на радари кои анализираат дали влезната ракета е закана за населените места или важна инфраструктура, на која потоа се испалува пресретнувач.

Пресретнувачите можат да бидат истрелани од подвижни или статички единици, активирајќи ја влезната ракета во воздухот, каде што експлодира пред да падне на земја.

Како што порано рускиот воен аналитичар и пензиониран полковник Михаил Ходарјонок, железната купола првенствено штити од тактичките ракети на Палестинците.

Со таква брзина, со ваква временска реакција на целите, тоа е веројатно најдобриот систем за противракетна одбрана што веќе ја покажа својата висока ефикасност, рече Ходарјонок.

Иако израелската армија тврди дека успехот на железната купола е помеѓу 80 и 90 проценти, некои експерти го оспоруваат тоа и велат дека Хамас и Исламскиот џихад, кои испукуваат ракети од Газа, се прилагодени на тој систем.