Пензионираниот генерал, Ратко Младиќ, осомничен за воени злосторства, сè уште има висока температура, а поради неможноста за контакт со одбраната, на сослушувањето во жалбената постапка, што треба да започне утре ( 25 август ) тој ќе оди неподготвен и сериозно болен, рече синот на генералот-Дарко Младиќ.

Тој потенцираше дека тестирање на Младиќ пред три недели, покажа дека тој нема корона вирус, но дека тој сè уште има покачена температура веќе три недели, и дека температурата дури во третата недела од болеста паднала од 38,3 на просечно 37 степени.

Тврдењата на докторот од Хаг дека тој, наводно, претрпел топлотен удар поради топлината во ќелијата и„ пропишаната “терапија на три вентилатори во неговата притворска ќелија, српските лекари ги толкуваат како несериозност на луѓето кои се грижат за неговата состојба“, рече Дарко Младиќ за српските медиуми.

Тој изјави дека за време на последниот телефонски разговор, гласот на неговиот татко звучел измачен и изнемоштен.

Дарко Младиќ вели дека на адреса на неговиот бранител неодамна стигнало досието за неговата здравствена состојба, во кое „докторите од Хаг ги ставиле сите документи што можеле да ги најдат, од кои некои се стари неколку години“.

Имам впечаток дека тие играат со него и со нас“, рече Дарко Младиќ.

Тој посочи дека никој освен чуварите на Ратко Младиќ не знае како тој сега изгледа и како работи, и дека на конференцијата за статусот пред две недели дури и судиите можеле само да го слушнат, но не и да го видат затоа што наводно не работел видео линкот во Хаг.

Расправата по жалбите против првостепената пресуда против Ратко Младиќ ќе се одржи на 25 и 26 август, без присуство на новинари и јавноста заради пандемијата на корона вирусот.


Напишете коментар