Генералот Младиќ се обрати денес за време на постапката на жалба, што се одвиваше преку видео-врска заради вирусот на корона.

На крајот на апелационото рочиште пред Хаг, Младиќ изјави денеска дека е жив и здрав и дека обвинението против него, за кое смета дека е „дете на НАТО пактот“, ќе падне.

  • Јас сум жив и здрав и ќе живеам додека е таму нашето племе, а ова обвинение падна во вода – рече Младиќ за време на неговиот десетминутен говор на крајот на рочиштето за жалбите против пресудата со кој беше осуден на доживотен затвор, пренесува Танјуг.

  • На почетокот на своето обраќање, тој побара да му се дозволи да зборува 31 минута наместо закажаните 10 минути, затоа што, како што изјави, тој има за што да кажува . Бидејќи бил наметнат во војната,тој би говорел не само во свое име, туку и во името на сите патриоти и српските чесни луѓе . Судот не го прифатил ова барање .
  • За разлика од сите вас овде, јас бев во Сребреница, од 9 до 13 јули. Камерата цело време ме следеше низ Сребреница … Во една прилика, еден стрелец на војникот од 28-та светлина дивизија пукаше кон мене, но тој промаши. Тогаш со мене имав „хекер“ и му реков да престане, но јас не се одмаздив, ниту дадов обезбедување да пукам, затоа што тој носеше елек на ООН – рече Младиќ.

Ратко Младиќ не ја започна војната, ниту направи план за напад на Југославија – рече Младиќ, по што неговиот говор беше прекинат, но тој успеа да додаде: „Јас сум жив и здрав и ќе живеам сè додека постои нашето племе. Ова обвинување мора да падне во вода. “


Напишете коментар