Да потсетиме, тој колеџ ја потврди победата на демократскиот кандидат Џо Бајден над сегашниот претседател и кандидат на Републиканците Доналд Трамп.

Пенс ќе претседава со седницата на Конгресот на 6 јануари, на кој треба да се донесе одлука за исходот на претседателските избори во ноември.

Судскиот процес беше отфрлен во петокот од судијата Кернодл – кога беше предложен за претседател од американскиот претседател во заминување.

Во тужбата се тврди дека потпретседателот Пенс имал право да одлучи кои гласови може да се пребројат. Тие исто така побараа од судијата да му забрани на Пенс да дејствува според Законот за пребројување на гласовите од 1887 година, кој го утврдува начинот на кој Конгресот ги третира приговорите за гласањето.

Претставник на Министерството за правда, кој е застапник на Мајка Пенс во овој случај, побара од судијата Кернодл да ја отфрли тужбата, посочувајќи дека тој е обвинет незаконски , со оглед на тоа што, како што е наведено, се покренати многу тешки правни прашања за начинот на кој се сметале гласовите по претседателските избори.