Тим составен од врвни научници во Оксфорд се приближува кон крајот на клиничкото испитување на вакцината против ковид 19. Таа се тестира на десетици илјади луѓе од сите возрасти во Велика Британија и другите делови на светот, особено во Бразил, каде што пандемијата е излезена надвор од контрола. Првите вакцинации се очекуваат пред крајот на годината.


Вирулогот од Оксфорд, Роб Ламкин-Вилијамс, за РТС изјави дека глобалното производство на вакцината е во тек.
Многу сме блиску, вели тој. Со оглед на тоа што е во тек огромно клиничко испитување, групата од Оксфорд се надева, иако сè уште нема гаранции, дека првите вакцинации ќе започнат да се користат непосредно пред Божиќ. Вакцината веќе се произведува на повеќе локации во Европа и Америка и што е уште поважно, на Институтот Серум во Индија. Значи, глобалното производство на вакцината е веќе во тек, што ќе се користи доколку клиничките испитувања се покажат успешни.


Во моментов, претежно здрави луѓе од сите возрасти се вклучени во студијата, но има некои од екстремно ризични групи. Јас сум астматичен и припаѓам на ризична група, вели Ламкин. Тоа е широка возрасна група од околу десет илјади луѓе, вклучена во оваа студија. Првиот бран се смирува. Вториот нè чека во септември, но излезе од контрола во Бразил, така што околу пет илјади луѓе во Бразил беа вклучени во студијата.
Се произведуваат две милијарди вакцини, од нив половина милијарда во Индија. Институтот Серум е високо акредитиран и годишно произведува огромни количини на вакцина против групи, која се дистрибуира на глобално ниво. Значи, не станува збор само за Велика Британија. Ова е глобално. AstraZeneca е британска компанија, но има капацитети за производство низ целиот свет и сите работат на производство на вакцината.


Безбедноста на вакцината не е загрозена. Можам да ве уверам во тоа, вели тој. Една од предностите на групата Оксфорд, која е лидер на 23 екипи, сите во моментот спроведуваат клинички испитувања, е што тие работеле на слична вакцина за сличен вирус, што предизвикува Мерс или респираторен синдром на Средниот исток. Така, основата за развој на вакцината и неговата безбедност веќе постоеше до одреден степен. Значи, станува збор за прилагодување на постојната вакцина на новиот вирус. Значи, многу безбедносни мерки се веќе преземени и продолжуваат сега.


Оксфорд стигна до најдалеку, но нема гаранција дека ќе успее. Друга вакцина се развива на Империал колеџ во Лондон. Вакцините се развиваат и во Америка. Кинеската студија неодамна беше објавена во британскиот медицински магазин Лансет. Сите екипи разменуваат информации, затоа што сите се стремат кон иста цел, а тоа е вакцина за целиот свет. Знам дека фармацевтските компании обично не се сметаат за алтруистички, но не е во ничиј интерес глобалната економија да пропадне и за огромен број луѓе да се разболат и да умрат. Значи, тие соработуваат што е можно поблиску.
Лемкин-Вилијамс, еден од познатите британски виролози, потенцира дека ова е прва од многуте вакцини против ковид 19 и дека секоја наредна ќе биде посовршена од претходната.


Напишете коментар