Поранешниот началник на Управата за криминалистичка полиција (УКП) на Србија, генерал Родољуб Миловиќ изјави денес дека ако е точно дека претседателот на Србија бил прислушуван една и пол година, тогаш српската полиција не постои.

“Додека бев шеф на УКП, беше невозможно да се прислушува некој без одлука на судството. Сè што направивме беше проверено од Агенцијата за безбедносни информации (БИА). Дали системот за прислушување на УКП е одделен од тој во меѓувреме?Навистина не знам “, изјави Миловиќ за Бета.

Тој смета дека сите приказни за прислушкување на претседателот на државата се „збунувачки“.

„Дали ова ќе биде како порано со мене, кога бев обвинет за прислушување на Томо Николиќ и Александар Вучиќ, и на крајот се покажа дека сето тоа не е вистина, или дали ова е навистина посериозна приказна, ќе покаже времето“, рече поранешниот шеф на УКП. -а.

На прашањето на Бета кој може да нареди прислушување на претседателот на државата, Миловиќ рече дека никој не може да нарача прислушување освен во случај претседателот да биде поврзан со криминалец.

„Без наредба да биде сослушана личноста од судството, невозможно е да се прислушкува претседателот на државата“, посочи Миловиќ.