Во Пекинг има се поголема нервоза поради истражувачките извештаии на медиумите што фрлаат сомнеж врз официјалните информации за појавата на коронавирус.

Во два текста, Волстрит журнал го отвори прашањето дали, можеби, вирусот што ја предизвика глобалната пандемија сепак избега од лабораторијата во Вухан, каде започна светската здравствена криза.

Кинеското Министерство за надворешни работи реагираше бурно: Соединетите држави постојано изнесуваат неконзистентни тврдења и бараат истрага од лабораторијата во Вухан. Ова во целост покажува дека некои луѓе во САД не се грижат за фактите и вистината.

Кина потоа побара да ги испита раните случаи на коронавирусна болест во САД.

Во првиот од текстовите на американското списание се наведува дека тројца научници од кинескиот институт за вирусологија во Вухан биле хоспитализирани во ноември 2019 година, пред Кина да објави информации за избувнување на инфекцијата. Како извор користеле претходно необјавен извештај од американската разузнавачка служба.

Неименувана портпаролка на Советот за национална безбедност одби да го коментира извештајот, но рече дека администрацијата на претседателот Бајден сепак инсистира на сериозни прашања во врска со најраните денови на пандемијата, вклучително и за потеклото од Народна Република Кина.

На почетокот на годината, СЗО конечно испрати тим што требаше да спроведе истрага во Вухан, но наиде на низа пречки за време на својата работа.

САД, Норвешка, Канада, Велика Британија и други земји изразија загриженост во март по објавувањето на извештајот за мисијата за утврдување на фактите.

Тие имаат низа причини за тоа, вклучително и прашањето за неизвестување за случајот на истражувачи кои се разболеле пред 8 декември 2019 година, кога, според тврдењата на кинеската влада, неспорно бил откриен првиот пациент со симптоми на ковид 19

Пекинг одби да му достави на тимот на СЗО податоци за раните случаи на ковида 19, рече еден од истражителите. За тоа во февруари објави Ројтерс, со коментар дека тоа може да ги комплицира напорите да се открие како започнала пандемијата.

Тимот на СЗО не доби пристап до основните податоци, безбедносните записи и лабораториските записи за работата на коронавирусите на лилјаците во Вухан.

Волстрит журнал во вториот текст наведува дека во април 2012 година, шест рудари се разболеле кога влегле во напуштен рудник во близина на Вухан за да исчистат измет од лилјаци. Сите имале симптоми кои одговараат на денешните клинички слики, а тројца починале во август.

Истражувачите од Вухан започнале да работат на вируси од рудникот и откриле досега непознат вид на вирус сличен на САРС, наречен RaBtCoV / 4991.

Тој покажа дека лесно може да го смени генетскиот материјал со слични вируси и на тој начин да создаде нови што можат да заразат луѓе. Истражувањето го водеше д-р Ши Зенгли, кој ги објави резултатите во 2016 година во списанието „Вирологика Синица“, но не ги наведе случаите на болни рудари, туку само го спомна напуштениот рудник.

Во февруари минатата година, д-р Ши го објави постоењето на вирусот RaTG13 во списанието Природа, што е генетски идентично со 96,2 проценти идентичен со вирусот САРС-КоВ-2.

После тоа, научниците надвор од Кина забележаа неверојатни сличности помеѓу тој вирус и RaBtCoV / 4991. Под нивни притисок, д-р Ши конечно призна дека е истиот вирус и го поправи текстот во списанието Природа додавајќи дел за болните рудари.

Во меѓувреме, Кина го оневозможи пристапот до рудникот, а новинарот на Волстрит журнал, кој сепак успеа да се пробие, беше испрашуван од полицијата пет часа, а сите слики беа избришани од неговиот мобилен телефон. Се повеќе научници, дури и оние кои претходно ја отфрлија тезата за неконтролирано бегство на вирусот од лабораторијата во Вухан, бараат продолжување на истрагата.

Нивната цел, велат тие, е да ги отстранат непознатите преку сеопфатна истрага и дополнително да ја олеснат борбата против вирусот. Пекинг е немилосрден и како што стојат работите сега, нема да откриеме што точно се случило во лабораторијата во Вухан. Извештајот на СЗО во март заклучи дека вирусот најверојатно се пренесувал од лилјак на човек преку друго животно и дека теоријата за неконтролирано истекување од лабораторијата е крајно неверојатно извор.

Американскиот претседател Џо Бајден побара од американските разузнавачки служби да ги удвојат своите напори во истрагата со цел што побрзо да се утврди потеклото на коронавирусот. Тој повика на сеопфатен владин извештај, кој вклучува наоди од лаборатории во САД и други федерални агенции за тоа дали вирусот протекол од лабораторијата или бил пренесен на животни од луѓе!?