Пожар зафати историска зграда во Санкт Петерсбург, јави ТАСС.

Пожарот во фабриката за Невска манифактура веќе е лоциран на површина од 10.000 квадратни метри. Гаснењето на пожарот во зградата продолжува.

Еден пожарникар загина. Двајца негови колеги во исклучително сериозна состојба се ставени во медицинска кома, од кои едниот има изгореници до 60 проценти. Пожарникар има изгореници на рацете и неговиот живот е надвор од животна опасност.

Со закажана инспекција на зградата се утврдени прекршувања на правилата за заштита од пожари, изјави извор на ТАСС. Тој посочи дека пожарот е предизвикан од краток спој во електричен панел.

Изградена во 19 век, фабриката Невска беше една од најголемите фабрики за текстил во Руската империја. Сега има претежно магацини за изнајмување.