Русија очекува да регистрира уште една потенцијална вакцина против ковид од 19 до 15 октомври, објави денес агенцијата ТАСС, повикувајќи се на услугата за заштита на потрошувачите Роспотребнадзор.

Вакцината е изработена од Сибирскиот институт за вектори, кој минатата недела ја заврши раната фаза на тестирање врз луѓе.

Русија ја регистрираше првата вакцина против ковид 19 во август, а ја направи московскиот институт „Гамалеја“.

Во тек е последната фаза од неговото тестирање, во која учествуваат најмалку 40.000 луѓе.