Русија, како одговор на санкциите во Лондон поради „амандманот на Магнитски“, забрани влез на 25 претставници на Велика Британија на територијата на Русија, се наведува во соопштението на портпароллката на Министерството за надворешни работи на Русија, Марија Захарова.

„Како одговор на непријателските активности на британските власти и врз основа на принципот на реципроцитет, руската страна одлучи да воведе лични санкции против 25 британски претставници, на кои им е забранет влез на територијата на Русија“, се вели во соопштението.

Лондон воведе ограничувања во согласност со законот „За санкции и мерки во борба против перење пари“ и „амандманот Магнитски“.

Ова е класичен политички напад врз нас русите , сите што ќе не нападнат , ќе им вратиме дупло. – порача потпаролот на русите