Руските власти започнаа да составуваат список на непријателски земји. Досега, девет земји се наоѓаат на списокот.

Првата земја на списокот, чие постоење го потврди за Русија 1 портпаролот на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захаров, се Соединетите држави.

Покрај Соединетите држави, на списокот се наоѓаат: Украина, Литванија, Полска, Летонија, Чешка, Естонија, Велика Британија и Грузија.

Одлуката за списокот на непријателски земји ја донесе рускиот претседател Владимир Путин во пресрет на долгоочекуваната средба со американскиот претседател Џо Бајден, која треба да се одржи оваа лето.

Ние секогаш потенциравме дека нашата надворешна политика е апсолутно мирољубива. Но, ние секогаш велевме дека сите потези што ги сметаме за непријателски нема да останат без одговор. Пакетот мерки што ги преземаме сега може да се смета како одговор на таквите потези. Нашата земја не презема агресивни потези, тоа е одговорот и заштитата на нашата земја од непријателските потези на оние кои се опседнати со нас и оние кои на некој начин се обидуваат да го запрат развојот на нашата земја, рече Захарова.

Рускиот аналитичар за надворешна политика, Максим Сучков, на Твитер објави дека тоа е само список на земји-кандидати за кои во моментов се дискутира во Кремљ, кој протече во медиумите. Треба да се напомене дека ТВ каналот Русија 1 е под силно влијание на владата на Путин, па затоа е тешко да се очекува дека списокот е објавен без знаење на Кремљ.

Портпаролот на Путин, Димитриј Песков, за новинарите изјави дека списокот не е финализиран, додавајќи дека тој не знае кога ќе биде.

Рускиот весник Известија наведува дека списокот е симболичен и дека во него има земји кои протерале руски дипломати.

Руското Министерство за надворешни работи денес нареди протерување на седум дипломати од мисиите на Словачка, Литванија, Летонија и Естонија, како одговор на протерувањето на руските пратеници.

Тројца словачки дипломати, двајца литвански дипломати и еден дипломат од Латвија и од Естонија имаат една недела да ја напуштат Русија, се вели во соопштението на Министерството.