Повеќе од една четвртина Руси кои биле прегледани од страна на медицински специјалисти покажале дека имаат имунитет на вирусот корона, изјави денеска првиот човек на Руската Федерална служба за здравје и права на потрошувачите и главниот службеник за јавно здравје, Ана Попова.

Имаме присуство на имунитет и имунитетот на „стадото“ во земјата е околу 26 проценти – рече Попова на состанокот на Советот за координација за одговор на вирусот корона во Москва, објави Интерфакс. Истражувањето е целосно завршено во шест региони и уште во 19 региони е скоро завршено, рече таа.

Очигледно, во големите градови, максималните бројки се пониски од оние во руралните области, што е утврдено со спецификите на процесот – рече Попова.

Децата до шестгодишна возраст имаат највисоко ниво на имунитет, а тоа изнесува 42 проценти од испитаниците, а процентот за деца на возраст меѓу седум и 13 години е 38 проценти, рече таа.

Коментирајќи ја методологијата на анкетата, Попова рече дека 61 000 волонтери биле избрани случајно од околу 650 000 апликанти, во согласност со меѓународните стандарди на науката и Светската здравствена организација.


Напишете коментар