Странците минатата година купиле недвижен имот во Црна Гора во вредност од 169,99 милиони евра, што е за 12,6 милиони помалку во однос на 2018 година. Падот се објаснува со послабиот интерес на Турците за купување недвижен имот.

Русите се најголемите купувачи на недвижнини во Црна Гора, а тие го задржаа тој имиџ и во текот на 2019 година. Минатата година, граѓаните на Руската Федерација тргуваа со недвижнини за скоро 39 милиони евра, што е на исто ниво како претходната година.

Веднаш зад неприкосновените Руси се државјаните на Србија, кои потрошиле 16,6 милиони евра за набавка на недвижен имот, или 2,1 милиони повеќе отколку во 2018 година.

Србите на тој начин ги претекнале Турците, кои лани тргувале со недвижнини за 12,7 милиони, што е дури половина помалку отколку во 2018 година.

Меѓу најголемите купувачи на недвижнини, кои тргувале со над десет милиони евра, се државјани на членки на НАТО. Има Американци со потрошени 10,7 милиони евра и Германците, кои тргувале за 10 милиони евра. Меѓу поголемите трговци со недвижнини во Црна Гора се Швајцарците, но информациите за нивната трговија се прогласени за тајни.

Продавачите на недвижности во Црна Гора очекуваат просечен пад на цените на недвижностите до 10 проценти, додека потенцијалните купувачи на недвижнини очекуваат просечен пад на цените меѓу 20 и 30 отсто.


Напишете коментар