Рускиот сервис за надзор во сферата на комуникациите, информатичките технологии и медиумите „Роскомнадзор“ побара од руските ИТ компании да започнат домашни видео платформи за руските медиуми поради цензурата на ЈуТјуб, објави службата.

„Го привлекуваме вниманието на руските медиуми кон потребата од водење информативни канали на домашните видео платформи. Ги молиме водечките интернет компании во земјава да им помогнат на нашите медиуми во нивното лансирање и популаризација “, се наведува во соопштението.
„Роскомнадзор“ бара од компанијата „Гугл“ да обезбеди пристап до каналите на информативната агенција „АНА Newsуз“ (Агенти за новини на аналитичката мрежа) на YouTube.

Руската служба наведува дека насочената политика на цензура на руските медиуми ги крши основните принципи на слободно ширење на информации, како и непречениот пристап до нив.

„Бараме што е можно побрзо да бидат укинати сите ограничувања за пристап до каналите на ANNA News на YouTube“, се вели во писмото проследено до Google.

На 28 октомври „Роскомнадзор“ повторно испрати барања до американските компании „Фејсбук“, „Гугл“ и „Твитер“ за укинување на цензурата на руските медиуми. Еден ден претходно беше објавено дека тие компании го ограничуваат пристапот до информации за околу 20 руски медиуми.