Руската вакцина Спутник 5 е помалку ефикасна кај јужноафриканската варијанта на ковид 19, но тој пад е помал отколку кај другите вакцини, рече во петокот водечкиот научник од Институтот што ја разви оваа вакцина.

Кога станува збор за јужно африканската варијантата, ефективноста на антителата произведени од сателитот 5 се намалуваат, како што е случај со сите други вакцини“, изјави Александар Гинтсбург за новинската агенција Интерфакс.

Спутник 5 беше тестиран во лабораториите во САД за британски и јужноафрикански варијанти, како и за оригиналниот вид откриен за прв пат во кинеската провинција Вухан, рече Гинтсбург во едно интервју.

Лабораториите користеле примероци на крв од луѓе заразени во Аргентина, објасни тој.

Тој додаде дека руски научници не учествувале во тие тестови, пишува хрватскиот дневен весник Јутарњи лист.

Иако одговофрот на антитела кон јужноафриканската варијанта е послаб, тој пад е значително помал од падот на другите вакцини, рече Гинтсбург.

Резултатите од испитувањето на Спутник 5 на видот од Вухан ги потврдија откритијата направени од научници од неговиот тим на институтот Гамлелај во Москва, рече тој.

Исто така, се покажа дека од сите вакцини што се користат во моментов во светот, Спутник 5 најдобро ја неутрализира варијантата што ја нарекуваме британска, рече Гинтсбург.