Руската армија ќе создаде „зони на смртта“ кои ќе бидат целосно недостапни за непријателските крстосувачки ракети, прецизно оружје и беспилотни летала, пишува порталот Известија, повикувајќи се на воени извори.

Се наведува дека концептот за такви области на заштита е веќе прифатен и се практикува за време на маневрите на единиците за електронско војување (РЕВ) во некои воени области. Слични маневри ќе се одржат на државно ниво следната година.

Ветувачки комплекси REB Field-21, овозможуваат создавање на пречки што ги дезориентираат системите за странска сателитска навигација, вклучувајќи го и американскиот GPS “Navstar”.

Според експертите, создавањето на специјални зони ќе овозможи заштита на не само воените, туку и индустриските и цивилните објекти.

Претходно, прес-службата на Министерството за одбрана објави дека во средината на април, 49-та Комбинирана вооружена сила на Јужниот воен округ за прв пат ја разработи употребата на комплексот Поле-21 во извидување и напади.