Републиканците, кои јавно отстапуваат од Трамп, се обидуваат да ја спасат својата партија од истребување, изјави политичкиот аналитичар Борис Межујев, коментирајќи ја резолуцијата со која се осудуваат сите инволвирани во немирите на 6 јануари, вклучувајќи го и Доналд Трамп, подготвена од некои републикански членови. , пренесува порталот Взгљад.

Причината за отпадништвото на некои републиканци лежи во обидот да се спаси партијата како таква по сè што се случи. Постои страв дека Трампизмот целосно ќе го истурка Републиканизмот од политичкото поле. „Во услови кога естаблишментот не може да го поддржи претседателот во заминување, гласачите сè уште немаат намера да го напуштат“, смета Межујев.

Според него, таквата противречност во Републиканската партија доведува до тоа луѓето да бидат изгубени и да не знаат како да се однесуваат во таа ситуација.

Во исто време, Межујев смета дека постои одредено затишје во политичкиот конфликт во Соединетите држави.

Сепак, во светло на сериозен конфликт со демократите, имаше подеднакво сериозен раскол и во самата Републиканска партија, чија понатамошна судбина е нејасна, според политичкиот аналитичар.

Седумдесет и два проценти од републиканското гласачко тело се трамписти и тие никогаш нема да поддржат политичари кои се повлекоа од Трамп. Тој раскол значително ќе ги ослаби изборните можности на партијата во мнозинскиот систем на гласање. Во таква ситуација, ќе има неизбежна ротација на кадри во партијата, како резултат на тоа што трампизмот ќе стане основа на републиканската идеологија. Така, партијата во сегашната форма ќе престане да постои и на нејзино место ќе дојде нова сила, претпоставува Межујев.

Претходно, републиканскиот конгресмен Том Рид објави дека ќе им се придружи на своите колеги од Претставничкиот дом со цел да поднесе резолуција со која ќе се осудат сите инволвирани во немирите во близина на зградата на Капитол, вклучително и сегашниот претседател Доналд Трамп Според написот објавен од Њујорк Тајмс, иницијативата ќе биде претставена во вторник.

Според Рид, за време на немирите, „демократските институции беа нападнати, животи изгубени“.

Секој што е одговорен за тоа, вклучително и претседателот Трамп, мора да одговара според законот, рече Рид.

Во исто време, самиот Трамп верува дека членовите на движењето „Антифа“ се одговорни за немирите.